Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

BŐR, MŰBŐR VAGY ÖKOBŐR?

BŐR, MŰBŐR VAGY ÖKOBŐR?

Mindennapi használati tárgyaink közül igen sok készül bőrből, műbőrből: táskák, pénztárcák, övek, kesztyűk, cipők, stb. De milyen hatással vannak környezetünkre az általunk vásárolt bőrtermékek?

A Földön jelenleg folyó, hatalmas méreteket öltő állattenyésztés rendkívül pazarló az erőforrásokkal, valamint nagy mennyiségű üvegházhatású gázokat is termel (különösen a marhatenyésztés, ahonnan a legtöbb bőr származik). Ezért, és a kikészítése során használt mérgező anyagok miatt, bár a valódi bőr a legjobb minőségű és tökéletesen nem sikerült még más módon imitálnunk, nem igazán környezetkímélő.

Az első – mindenki által is ismert – alternatíva a műbőr. A műbőr a természetes bőrhöz hasonló kinézetű, iparilag előállított termék, amely döntő részben műanyagból készül (további felhasznált anyagok közé tartozik a textil és a papír). A műanyag azonban fosszilis tüzelőanyagokból (pl. kőolaj) készül, ráadásul nem is tartós, ezért ez nem ideális választás a fenntarthatóság szempontjából.

Az utóbbi években kezdtek megjelenni az ökobőr nevezetű termékek, melyek valós, fenntartható alternatívát kínálnak. Az ökobőr olyan természetes rostnövényekből készül, mint a len, gyapot, vagy ananász, és kikészítése során növényi (pálma, kukorica, szója) olajokat használnak; mindezt pedig rétegekbe rendezve, a végeredmény egy olyan termék, ami a természetes bőrt utánozza.

Figyeljünk azonban arra, hogy maga az „ökobőr” megnevezés sok mindent takarhat! A természetes bőr kikészítése során (cserzés) hagyományosan többféle kemikáliát (króm, formaldehid, stb.) használnak, amik erősen környezetszennyezők. Ezeket a vegyi anyagokat váltják ki újabban a már említett növényi olajokkal, és az ilyen módon cserzett bőrt is sokszor „ökobőr”-nek nevezik. Ez még mindig állatokból készül, mégis lényegesen környezettudatosabb megoldás, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a jó minőségű bőrcipők jóval hosszabb életűek, mint más anyagból készült társaik, ráadásul már olyan növényi cserzésű bőr is létezik, melyet a későbbi komposztálásra is alkalmassá tettek.

Érdemes hát tájékozódni a témában, és figyelembe venni a fenntarthatósági szempontokat, azaz vásároljunk kevesebbet, amit viszont megvettünk, azt használjuk minél tovább!